za. jun 3rd, 2023

Derde keer een Open Huizendag

Dit jaar organiseert de erfgoedraad Borgloon, met steun van het stadsbestuur en dienst cultuur voor de derde keer een Open Huizendag tijdens de jaarlijkse feestdag voor liefhebbers van onroerend erfgoed: Open Monumentendag.

Dit nationale evenement lokt elk jaar duizenden mensen naar plaatsen die bol staan van geschiedenis. Borgloon heeft een patent op deelnames aan Open Monumentendag. Daar waar in het verleden steevast kerken en de stoomstroopfabriek in de etalage stonden, is er nu sinds drie jaar een andere, verfrissende aanpak om mensen te laten kennismaken met onroerend erfgoed.

Erfgoedraad

Het idee van een open huizen-project is gegroeid vanuit de erfgoedraad Borgloon, een officieel adviesorgaan inzake erfgoedmaterie. Dit inspraakorgaan, een van de weinige actieve erfgoedraden in Vlaanderen, heeft in 2016 haar schouders gezet onder een nieuw concept, namelijk het bezoeken van private en semi-private erfgoedlocaties onder begeleiding van een deskundige gids of een bevlogen erfgoedvrijwilliger.

De eerste editie was al dadelijk een schot in de roos. Het bezoeken van een achttal panden aan de zuidflank van Borgloon, toepasselijk ‘randgevallen’ genoemd, bracht heel wat volk op de been.

In 2017 bleven we in Borgloon centrum, maar stond een van de hoofdstraten van Borgloon in de kijker. De Stationsstraat, in de onmiddellijke omgeving van de stroopfabriek en bezaaid met talrijke villa’s trok tijdens de editie van 2018 makkelijk 800 bezoekers op één namiddag. Dat jaar waren het geen randgevallen, maar regelrechte pronkgevallen die de erfgoedshow stalen.

In 2018 bouwt de erfgoedraad verder op dit elan. Onder leiding van enkele enthousiaste erfgoedvrijwilligers, begeleid door de dienst cultuur en financieel ondersteund door de stad, gaan we ook dit jaar de uitdaging aan om enkele erfgoedparels en hun geschiedenis onder de aandacht te brengen.

Hoepertingen … een geval apart

In tegenstelling tot voorgaande edities verlaten we Borgloon-centrum en richten we onze blik op de grootste deelgemeente binnen de fusie Borgloon: Hoepertingen.

Onder de titel “Hoepertingen … een geval apart …” kan je op zondag 9 september vanaf 13.00 u. tot 18.00 u. terecht in Hoepertingen-centrum.

Er is een onthaal aan het poortgebouw van het kasteel Mariagaarde. Van aan het kasteel vertrekken er op regelmatige tijdstippen groepen onder leiding van een gids langs enkele significante gebouwen in het centrum van Hoepertingen. Eindigen doen we met een exclusief bezoek aan enkele privé-vertrekken in het kasteel Mariagaarde. Daarna kan je genieten van een lekker glas op het terras van het kasteel, een vrij bezoek aan de kasteeltuin of een fietstocht via mooie fietspaden naar die andere erfgoedparel in Borgloon: de stroopfabriek.

Ook aan de kinderen is er gedacht. Gezinnen met jonge kinderen moeten hun kroost zeker niet thuislaten. Met de leuke fotozoektocht kan je als kind op een andere manier dezelfde tocht beleven en er ook nog een lekkere verrassing aan over houden.

Erfgoedraad Borgloon, dienst cultuur en stad Borgloon heten jullie dan ook met heel veel plezier, welkom op zondag 9 september in Hoepertingen, vanaf 13.00 u. 

Tekst : Renaat Roekaerts

 

Door SC