za. jun 3rd, 2023

 

“KOOR CANTILONE GAAT VOOR

VERNIEUWD EN FRIS KOORLEVEN IN BORGLOON”

 

WAT?

Wekelijks klassieke en nieuwe koormuziek zingen,

groeien in meerstemmigheid onder leiding van Ludo Claesen.

WIE?

Iedereen, die beetje stemvast is, kan meedoen.

Geen muzikale voorkennis vereist.

WANNEER?

Woensdag van 20.00 tot 22.00u, vanaf 9 januari 2019.

WAAR?

Gasthuiskapel, Graethempoort, Borgloon.

WAAROM?

Zo fijn in groepsverband aan iets moois te werken,

en daar dan één tot twee keer per jaar mee optreden.

LIDMAATSCHAP?

Pas na een maand proeftijd.

 

INSCHRIJVING EN CONTACT:

Cantilone@hotmail.com

https://www.facebook.com/Cantilone

Emmy Vandersmissen (0476/ 69.90.77)

Kathleen Vrancken (0473/35.60.14)

Wilfried Grommen (012/74.47.93)

Ludo Claesen
Componist – Dirigent (°Genk 1956)

 

Ludo Claesen studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven en het Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen Percussie, Muziekschriftuur, Compositie, Koor-en orkestdirectie . In 1987 werd hij laureaat orkestdirectie (oratorium) bij het Limburgs Symfonieorkest te Maastricht. Als uitvoerend musicus concerteerde hij in diverse Europese landen, Israël , de USA en Zuid-Korea. Voor Belgische, Nederlandse en Franse omroepen maakte hij radio- en TV opnamen.

Als gastdirigent stond Ludo Claesen voor talrijke koren en orkesten in binnen- en buitenland.

Bij de jaarlijkse ‘Kooracademie’ te Brugge is hij een vaste waarde als dirigent en docent koorleiding terwijl hij jarenlang de bezielende leiding had bij grote zangevenementen zoals “Limburg Zingt”, “Flandria Cantat” te Antwerpen en de  ‘Community singing’ in de Doelen te Rotterdam.

Ludo Claesen doceerde 36 jaar Polyfonie en orkestspel aan LUCA School of Arts , campus Lemmensinstituut te Leuven. Hij was hoofdvakdocent koordirectie en koorzang aan de Hogeschool Zuyd, conservatorium te Maastricht( NL) en leraar koorleiding aan het stedelijk Conservatorium te Hasselt.

Behalve dirigent is Ludo Claesen ook componist van vocale en –kamermuziekwerken.       Zijn werken voor koor, orkest en soli werden zowel live op diverse podia als ook op Radio  en televisie  gebracht. Diverse verplichte werken componeerde hij voor prestigieuze koorwedstrijden zoals het Europees Muziekfestival Neerpelt; Koorwedstrijd Vlaanderen – Maasmechelen ; Int. Choral Competition ‘Ave Verum 2017’ te Baden (Austria) en  de Belfius-nationale muziekwedstrijd te Brussel.

En natuurlijk vind je vele van zijn composities op CD terug.

Met zo’n palmares kreeg Ludo Claesen uiteraard al menige prijzen en huldigingen.
In 1993 werd hij laureaat van de SABAM-koorcompositiewedstrijd te Brussel en ontving hij de Provinciale cultuuronderscheiding. Verdere compositie-onderscheidingen vielen hem te beurt in Antwerpen (1985/1986), Leeuwarden (1996) , Verona (1997) en Rome (2006).
Als waardering voor zijn inzet en zijn verdiensten voor de culturele uitstraling ontving hij tevens de prijs “Het Gulden Spoor 1995” van de provincie Limburg; de Bisschoppelijke onderscheiding “Bene de Ecclesia merenti” (2002) ; de “Silberne Kulturehrennadel der Regierung der Deutschsprachigen Gemeinschaft Belgiens (2003) en het ‘Zilveren Ereteken 2de Klasse’ van de stad Hasselt (2017).

En vanaf 9 januari 2019 neemt Ludo Claesen de leiding over van Wilfried Grommen van ons zangkoor CANTILONE.  Cantilone is vereerd met zijn bereidheid om ons koor naar een hoger niveau te brengen. En we appreciëren zijn inzet voor het amateurkoorleven en voor ons zangkoor CANTILONE in het bijzonder.

De volledige CV van Ludo Claesen vindt u op http://www.claesenlmmi.be/

Door SC