do. mrt 23rd, 2023

Wil je wat dieper graven in jezelf en in je relatie met God en medemensen? Misschien is een begeleide schrijfmeditatie dan wel iets voor jou.

Meditatief schrijven is een vorm van meditatie waarbij schrijven het medium is om je hoofd vrij te maken van de dagelijkse beslommeringen en je aandacht specifiek te richten op het thema van je schrijven.

 • Je kan op heel veel verschillende manieren aan schrijfmeditatie doen, al dan niet begeleid. In deze rubriek kiezen wij voor begeleide schrijfmeditaties die de aandacht willen richten op onze eigen gedachten en gevoelens, onze relatie tot andere mensen en onze persoonlijke relatie met God. 
 • Als basisstructuur voor de schrijfmeditaties kozen we voor enkele religieuze teksten die men terugvindt in het oudtestamentische boek Psalmen. Als in geen ander bijbels boek geven de Psalmen uitdrukking aan allerlei thema’s: er is plaats voor vreugde en verdriet, voor hoop en teleurstelling, voor menselijk lijden en uitzien naar genezing en verlossing. De psalmist probeert telkens de verbinding met God te zoeken te midden van alle positieve en negatieve gebeurtenissen die hem overkomen. Het feit dat er ook vaak ruimte is voor herhaling in de Psalmen, maakt deze teksten tot ideale basis om aan meditatie te doen.

Concreet bieden we jou in deze rubriek een kleine reeks van vier begeleide schrijfmeditaties aan, aan een ritme van ongeveer een keer per maand

Meditatie Ps 72Meditatie Ps 51Meditatie Ps 139Meditatie Ps 118

Telkens volgens eenzelfde stramien

 • Na een korte duiding van het thema wordt de originele psalmtekst voorgelezen. 
 • Nadien worden er enkele vragen gesteld die je op weg kunnen zetten om de psalm op je eigen leven te betrekken. Het is niet de bedoeling om deze onmiddellijk schriftelijk te beantwoorden. Laat de vragen gewoon ter overweging tot jou komen.
 • Tot slot word je uitgenodigd om als het ware je eigen psalmtekst te schrijven. Dit hoeft niet te gebeuren vanuit het niets. We gebruiken het basisschema van de voorgelezen psalm. Voor elke meditatie zal je dit basisschema kunnen downloaden. Je zal zien dat de zinsformuleringen hier en daar bewerkt zijn en dat er een aantal woorden of zinsdelen in weggelaten zijn. Op de plek waar er woorden zijn weggelaten, mag je proberen om je persoonlijke gevoelens en gedachten aangaande het thema te verwoorden. 

Enkele aandachtspunten

 • Laat je niet afschrikken door de geregelde stiltemomenten tijdens de begeleide meditatie. Deze zijn bedoeld om je te helpen dicht bij je eigen gedachten en gevoelens te brengen. Moest je deze stiltes toch als hinderlijk ervaren om dichtbij jezelf te komen, probeer dan eens wat rustige muziek op de achtergrond te laten spelen tijdens de meditatie.
 • Foute invullingen in je eigen psalm bestaan niet. Als je tekst hier of daar hapert, onsamenhangend overkomt, geen mooi geheel lijkt te vormen,… probeer dan niet om je tekst op te poetsen in een eerste reactie. Misschien leert immers net deze hapering je wel iets over jezelf, over je verhouding tot anderen of tot God. 
 • Wees niet ontmoedigd als het invullen niet zo snel verloopt als je zelf had gehoopt. Waar er op sommige momenten bijna intuïtief heel vlot woorden uit je pen kunnen vloeien, kan het voor andere invulvelden echt zoeken en grasduinen zijn in de eigen gevoelens en gedachten. Meditatief schrijven vraagt tijd. Wees ook niet bang om hier en daar een invulveld ‘leeg’ te laten. Ook die leegte kan op zich immers een belangrijk inzicht opleveren.

Wat heb je nodig?

 • Een plek waar je tot rust en stilte kan komen.
 • Een pen en een afdruk van de bewerkte Psalm waar je zelf woorden/zinsdelen in kan aanvullen.
 • Een medium om de begeleide schrijfmeditatie te kunnen beluisteren.
 • Eventueel oortjes als dat je helpt om nog meer in jezelf gekeerd te luisteren naar de begeleiding.

Wat na de meditatie?

Volgende vragen kunnen je helpen om nog even stil te staan bij je eigen psalmtekst:

 • Riep de originele psalmtekst herkenning of bevreemding op? Wat vond je herkenbaar? Wat voelde vreemd aan?
 • Vond je het een moeilijke oefening om aan een eigen psalm te schrijven of kwamen de woorden net heel snel? Waar haperde je?
 • Heeft het schrijven van je eigen psalm iets onder je aandacht gebracht waar je voorheen nog niet echt bij stilstond? Kan je dit nieuwe inzicht onder woorden brengen?

Je kan ervoor kiezen om nog even alleen te verwijlen bij je tekst.

Vind je het toch een gemiste kans om je eigen psalm enkel voor jezelf te hebben? Nodig dan iemand uit om ook eens een schrijfmeditatie uit te proberen en vraag hem/haar of er bereidheid is om de eigen psalmen eens door elkaar te laten lezen. Via telefoon, een online medium of samen met je huisgenoten kan je er desgewenst een gesprek aan koppelen waarbij bovenstaande vragen een gids kunnen zijn.

Welke psalmen en thema’s?

Telkens zal een andere psalmtekst het uitgangspunt van de meditatie vormen: 

 • Meditatie 1 op basis van Psalm 72: op welke verlossing hoop ik? 

Beluister de eerste begeleide schrijfmeditatie en download het basisschema om zelf verder in te vullen.

Toch liever lezen dan luisteren? Vind dan hier de transcriptie van de begeleide schrijfmeditatie.

 • Meditatie 2 op basis van Psalm 51: waarvoor wil ik God om vergeving vragen? 

Beluister de tweede begeleide schrijfmeditatie en download het basisschema om zelf verder in te vullen.

Toch liever lezen dan luisteren? Vind dan hier de transcriptie van de begeleide schrijfmeditatie.

 • Meditatie 3 op basis van Psalm 139: tot waar reikt mijn vertrouwen in God? 

Beluister de derde begeleide schrijfmeditatie en download het basisschema om zelf verder in te vullen.

Toch liever lezen dan luisteren? Vind dan hier de transcriptie van de begeleide schrijfmeditatie. 

 • Meditatie 4 op basis van Psalm 118: waar wil ik God voor danken? 

Wil je meer weten…?

 • over schrijfmeditatie: een aantal voorbeelden van schrijfmeditaties zijn hier verzameld.
 • over de Psalmen: voel je welkom in een Leerhuis van de Bijbel dat vanaf volgend jaar in het teken staat van het boek Psalmen. Meer info vind je hier

Lees het volledige artikel op Kerknet : https://www.kerknet.be/ccv-hasselt/artikel/meditatief-schrijven-met-de-psalmen

Door SC