zo. feb 5th, 2023

Deze zomer kan je in ons dekenaat, op de grens tussen Borgloon en Sint-Truiden deelnemen aan een Laudato Si’ wandeling. Er vertrekken twee wandelingen aan de kapel van Helshoven: een wandeling van zes kilometer en eentje van dertien kilometer. Op het moment dat het je past kan je deze wandelingen maken. We willen ons zo focussen op het gedachtengoed van de pauselijke brief Laudato Si’.

Vijf jaar laudato Si’

Bij de vijfde verjaardag van deze encycliek riep paus Franciscus op om in 2020-2021 een Laudato Si’-jaar te houden. Ook in ons bisdom geven we op verschillende manieren gehoor aan die oproep, bijvoorbeeld met het planten van een Laudato Si’-boom. Op zaterdag 22 mei 2021 lanceerden we het initiatief De zomer van Laudato Si’. In elk van de zeven dekenaten van ons bisdom kan je de hele zomer lang een uitgestippelde Laudato Si’-wandeling maken. Uitgangspunt van deze wandeling is onze dialoog met vijf organisaties die elk op hun wijze met de vraagstukken uit Laudato Si’ bezig zijn. Onderweg delen zij hun ervaringen in vijf video’s.

Vijf keer werkelijk

We vroegen mensen van verschillende organisaties om met ons in dialoog te gaan. We toonden hen enkele citaten uit de brief van de paus en vroegen hen wat zij daarvan vinden. We voerden zalige gesprekken met hen. Onderweg kun je een filmpje bekijken over hoe De Egeltjes kinderen van nul tot zes jaar opvangen in St-Truiden, vooral zij die extra zorg en aandacht nodig hebben in hun groeiproces. Andere filmpjes vertellen hoe twee Welzijnsschakels zich inzetten voor de strijd tegen armoede, sociale uitsluiting en discriminatie en voor een rechtvaardige en duurzame samenleving. De Tandem vertelt hoe samen tuinieren werkt, de oprichters van t Opstapje laten enthousiast weten dat via een doorgeefwinkel mensen elkaar ontmoeten en de kans krijgen van betekenis te zijn. Vrijwilligers van het Limburgs Platform Vluchtelingen vertellen hoe zij ijveren voor een menswaardige opvang en begeleiding van vluchtelingen. En leden van Natuurpunt Borgloon tonen hoe de zorg voor de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen ook de mens helpt kwalitatiever te leven.

Een Laudato Si’-wandeling?

Hoe maak je van je wandeling een Laudato Si’ wandeling? Op de website www.bisdomhasselt.be/laudatosi vind je een lijst van uitgestippelde wandelingen, geordend per dekenaat. Kies een wandeling uit dit overzicht. Zorg dat je een gsm met mobiel internet op zak hebt. Tijdens je wandeling voorzie je vijf haltes. Bij elke halte bekijk je een filmpje waarin je kennis maakt met een citaat uit Laudato Si’ en een organisatie die uitlegt op welke manier het gedachtegoed van de encycliek hen prikkelt en inspireert. Laat je tijdens je wandeling uitdagen door wat je gehoord hebt. Bespreek het met jouw wandelgenoten. Zo wordt het een boeiende wandeling.

Veel wandel-, kijk- en uitwisselplezier!

Door SC