do. mrt 23rd, 2023

Jongeren geloven niet meer is een uitspraak die we maar al te vaak horen omdat we ze niet meer zien tijdens de vieringen in onze kerken. Maar geloven is meer dan op zondag naar de kerk komen. Jezus zei ooit ‘waar twee of meer in mijn naam samenkomen daar ben Ik in hun midden’. Wel dat is precies wat de ‘Vreugdezaaiers’ willen doen. Jezus in ons midden brengen.

Wij bouwen aan een jongerengemeenschap binnen de katholieke kerk, die volop wil leven zoals Franciscus van Assisi ons dit voordeed.  ​Op zijn visitekaartje prijkt: nederigheid, bereidheid, genoeg leren hebben, positief ingesteld zijn, … Wij spiegelen ons als het ware aan deze populaire Italiaanse heilige, die qua levensvisie evengoed vandaag zou kunnen geleefd hebben.

Maar jullie hebben het al waarschijnlijk begrepen dat dit niet zal zijn tijdens de gewone vieringen in onze kerken, neen we gaan een programma ontwikkelen voor en door jongeren uit onze gemeenschap.

Gestoeld op de spiritualiteit van Franciscus van Assisi gaan we met jongeren van 13 tot 25 jaar op zoek naar geloven in de wereld van vandaag. En daarbij gaan we op pad met de erfenis van Franciscus, we denken daarbij aan het Zonnelied en daaraan verbonden onze zorg voor moeder aarde en alle ecologische kwesties van vandaag. We gaan met Franciscus mee op bezoek bij de Sultan. Hoe kunnen we vandaag in dialoog gaan met jongeren van andere geloofsgemeenschappen? Wat zijn de punten die ons verbinden en hoe kunnen we samen werken aan vrede in de wereld? Maar natuurlijk gaan we in onze gesprekken naar de diepte, we gaan het hebben over onze diepste gevoelens en hoe we als jongeren vandaag ons geloof kunnen beleven.

We plannen daarvoor om de zes weken een activiteit in. Het kan gaan van een ecologische wandeling (wat doet de opwarming van de aarde in onze achtertuin), een bezoek aan de Sikh-tempel, een leuke filmavond, een gesprek, een taizé-viering, …. kortom allerlei activieiten waarbij we met de Franciscaanse spiritualiteit op zoek gaan naar zingeving.

Voor wie zijn de Vreugdezaaiers bedoeld? Wel in feite voor iedere jongere tussen 13 en 25 jaar die op zoek is naar zingeving. We streven er niet naar op zieltjes te winnen voor onze kerkgemeenschap maar net een open groep te zijn waar iedereen zijn eigen kan en mag zijn maar waar we samen op zoek gaan naar wat het Evangelie ons vandaag de dag wil vertellen.

Onze missie zou ongeveer zo kunnen klinken : Wij verlangen, bij God en in God, naar een open wereld (zonder muren, zonder grenzen, zonder uitsluitingen en zonder vreemden van elkaar te zijn), en daarvoor hebben en willen we een open hart. We beleven een sociale vriendschap, we zoeken een moreel goed, een sociale ethiek, omdat we weten dat we lid zijn van een universele broederlijkheid. We zijn geroepen tot ontmoeting, tot solidariteit en tot dankbaarheid.

Je kan meedoen aan al onze activiteiten of kiezen voor sommige activiteiten, we willen zo laagdrempelig mogelijk zijn naar jongeren toe en kiezen daarom niet voor een soort lidmaatschap. Bij elke activiteit vermelden we dan ook de kostprijs en de voorwaarden op deel te nemen.

Ben je nieuwsgierig naar ons concept? Wil je op de hoogte gehouden worden van onze activiteiten? Of heb je soms een idee voor een leuke activiteit? Laat het ons weten. Stuur als de bliksem een mailtje naar vreugdezaaiers@pastoraleeenheidborgloon.be of bel/SMS/whatsapp naar 0476/29.95.07.

Onze eerste activiteit is gepland in de maand oktober en dat is niet toevallig de maand waarin de naamfeest valt van onze Heilige Franciscus. Meer info zien jullie verschijnen op de website of in een van de volgende edities van Kerk & Leven.

Laten we met de boodschap van Franciscus in ons achterhoofd bouwen aan een mooie groep jongeren die samen op zoek willen gaan naar wat zin geeft in ons leven.

Door SC