Kapel “Kindje Jezus van Praag”

De sacramentsprocessie trok recent door enkele straten van Hoepertingen.

In de reeks kapellen willen we de Kapel van het Kind Jezus van Praag in de kijker plaatsen. We hebben er even halt gehouden voor de zegen met het Heilig Sacrament.

Theo Jammaers vertelt:”

Ons kapelleke gewijd aan het Kindje Jezus van Praag, is gelegen in de Kasteelstraat nr.  34 te 3840 Hoepertingen. Die straat werd ook wel de Dreef genoemd omdat er vroeger grote, mooie Japanse kerselaars stonden.

De kapel is bijna zo oud als mijzelf en daar is een verklaring voor.

Toen ik als derde zoontje van Albert en Irma Jammaers-Bijloos geboren werd op 4 juli 1957 woog ik wel meer dan 5 kilo, maar ik was een beetje ziekjes en moest in het moederhuis blijven…

Niemand heeft mij ooit kunnen zeggen wat ik precies had. Mijn nichtjes vertelden mij altijd dat zij de moedermelk in flesjes naar het ziekenhuis in Sint-Truiden moesten brengen, met de fiets nota bene. Daar heb ik lang over gepiekerd als kleine jongen, hoe dat ging ‘moedermelk in flesjes’…

Thuis hadden we -zoals dat vroeger was- varkens, kippen en koeien. Mijn moeder ging op de markt in Tongeren haar melk en boter verkopen. Zij had daar vaste klanten en na de markt, ging zij steeds binnen bij het Kindje Jezus van Praag.

Toen ik dus geboren was, had zij beloofd aan het Kindje Jezus van Praag dat als alles goed kwam met mij, dat zij dan als dank, een kapel zou bouwen in Hoepertingen. En zo gebeurde het.

Mijn vader was smid en hij maakte een mooi hek, plantenstaanders en kaarsenhouders. Bevriende metsers, vloerders en dakdekkers hielpen mee en op 22 mei 1958 ( het jaar van expo 58), een dikke tien maanden na mijn geboorte werd de kapel ingewijd.

Dankzij de voorzienigheid van mijn beschermengel, het Kindje Jezus van Praag, -die het weliswaar soms druk heeft gehad- ,heb ik heel veel geluk gehad met mijn gezondheid, studies, kinderen en familie. Het scapulier van het Kindje Jezus draag ik ook nog altijd bij mij.

Toen ik in 2008 vijftig jaar werd, en mijn moeder 90 hebben we een groot straatfeest georganiseerd.

Vorig jaar mocht ik aan de kapel iedereen van de familie ontvangen om mijn eigen kleindochter te laten dopen. Ook dat was een heel ontroerende en intense ervaring. De kapel bestond in 2018 juist 60 jaar, mijn moeder zou 100 geworden zijn, en ik was de fiere grootvader van een geweldige eerste kleindochter!

Op 20 juni kwam de sacramentsprocessie voorbij. Het deed ons heel veel plezier dat er zo veel belangstelling was en dat wij de kans kregen om ‘ons kapelleke’ open te stellen.”